Kummiksi pyytäminen voi olla jännittävää, kutkuttavaa ja ihmeellistä: meidän oma pieni saapuu maailmaan ja saa ympärilleen tärkeitä ihmisiä!
Keitä, milloin ja kuinka pyytää kummiksi? Entä mitä kummiuteen liittyviä asioita on hyvä miettiä? Mikä kummitodistus tai kiitoskortti?
Tässä artikkelissa ajatuksia kummiudesta!
Kummien valitseminen - ketä pyytää lapselle kummiksi?
Kummiksi kannattaa valita ihminen tai ihmisiä, joiden näkee ja haluaa vuosienkin edetessä pysyvän perheensä ympärillä ja olevan osa lapsen kasvutarinaa.
Kummilla on yleensä erityinen rooli lapsen silmissä: kummi ei ole vain joku vanhemman kaveri tai sukulainen, vaan jollakin tapaa 'minun tärkeä aikuiseni'.
Kummius usein vahvistaa sidettä myös lapsen vanhempien ja kummin välillä.
Miten valita kummit?
On monia erilaisia ajatustapoja kummien valitsemiseen. Joku haluaa ihmisen, joka toimii luontevasti lasten kanssa ja toinen taas arvojensa mukaisen roolimallin lapselle.
Joku haluaa itsensä kanssa samankaltaisen ihmisen, kun taas toinen haluaa näyttää lapselle vaihtoehtoisia tapoja elää elämää kummin kautta.
Jollekin on tärkeää, että kummi asuu lähellä ja pystyy osallistumaan arkeen lapsen kanssa, kun taas toinen muistelee kuinka erityisiä oman kauempana asuvan kummin vierailut lapsuudessa olivat.
Joku haluaa kummiksi nimenomaan oman perheenjäsenen tai sukulaisen sidettä vahvistamaan, kun taas toisen mielestä sukulaiset ovat joka tapauksessa ympärillä ja siksi halutaan mieluummin pyytää ystäviä ja kavereita.
Jonkun mielestä on luontevaa pyytää oman lapsen kummeiksi ihmiset, joiden lasten kummi itsekin on, kun taas toinen näkee, että heihin on jo erityinen side olemassa ja siksi mieluummin valitsee jotkut muut, joihin vastaavaa sidettä ei vielä ole muodostettu.
Joidenkin mielestä on luontevaa pyytää pariskuntia kummeiksi, kun taas toinen valitsee mieluummin useamman yksittäisen kummin ja saattaa ajatella, että mahdolliset puolisot tulevat ikään kuin automaattisesti mukana yhteisiin juhliin ja tekemisiin.
Yksi näkökulma on myös miettiä omien ja potentiaalisten kummien lasten ikiä ja sitä, olisiko kätevää järjestää perheiden kesken yhteisiä tekemisiä.
On myös hyvä pohtia omia odotuksiaan kummiudesta. Se voi toisaalta auttaa kummien valitsemisessa, mutta on myös hyvä muistaa, että jokainen on lopulta kummi omalla tavallaan.
Milloin tai missä vaiheessa pyytää kummiksi?
Kummiksi voi pyytää joustavasti missä vaiheessa vain aina positiivisen raskaustestin tekemisestä myöhempiin raskausviikkoihin tai vauvan syntymän jälkeiseen aikaan.
Yleisimmät ajankohdat lienevät pian rakenneultran jälkeen, loppuraskaus ja lähiviikot syntymän jälkeen.
Muistathan kuitenkin varata riittävästi aikaa ennen mahdollista ristiäis- tai nimiäisjuhlaa, jotta kummeilla on mahdollisuus järjestää aikataulunsa paikalle päästäkseen.
Tiesitkö, että kummeja voi myös lisätä myöhemmin?
Kummeja saatetaan lisätä jälkikäteen esimerkiksi silloin, jos tuleva kummi on lapsen syntymän aikoihin vielä liian nuori (esimerkiksi konfirmoimaton, jos kyseessä on ristiäiset) tai halutaan muuten lisätä tärkeitä ihmisiä lapsen elämään kummin erityisroolissa.
Miten kysyä kummiksi?
Kummiksi pyytämiseen on monta tapaa, joista voi valita sen eniten omalta tuntuvimman.
Kuinka tai millä tavoin pyytää kummiksi?
Kysyä voi esimerkiksi kasvotusten, puhelimessa, videopuhelussa, viestillä, kirjeellä tai kortilla kummille. Kirjeen tai kortin voi antaa joko kasvotusten tai lähettää postitse.
Mielikuvituksen käyttäminen on sallittua: kortin voi hyvin piilottaa vaikka lahjalaatikkoon tai piirtää aarrekartan sen löytämiseksi.
Kysymistapa voi olla ihan suora kysymys kuten tulisitko kummiksi tai haluaisitko olla kummi meidän vauvalle. Asiaa voi halutessaan alustaa vaikkapa niin, että kertoo miettineensä kummiasioita ja on tullut siihen tulokseen, että henkilö voisi olla tehtävään sopiva henkilö.
Etsinnässä kummikortti tai lahja kummille? Pikkukarhun puodin valikoimasta löytyy vanerisia Tulisitko kummiksi / Tulisitteko kummeiksi -kortteja ja muita kummituotteita! Käyhän kurkkaamassa <3
Mieti tarjoatko mahdollisuuden kieltäytyä
Kannattaa myös miettiä etukäteen läpi, että haluaako ennen kysymistä alustaa asiaa niin, että mahdolliselle kummille jää halutessaan luonteva tilaisuus kieltäytyä kunniasta. Vaikka kummiutta pidetään usein kunniatehtävänä, niin kummius ei välttämättä ole kaikkia varten ja joku voi myös kokea, ettei pysty sitoutumaan asiaan yhtä hyvin kuin toivoisi.
Jos haluaa tehdä selväksi, että kummius on kysyttävän oma valinta, niin voi vaikka heti alkuun kertoa, että aikoo kysyä jotakin, josta saa myös kieltäytyä ja ymmärtää hyvin kumman tahansa päätöksen. Yksi tapa on myös alustaa asiaa niin, että kertoo ehdottavansa jotain, jota saa rauhassa jäädä miettimään ja harkitsemaan.
Joidenkin tyyliin kuitenkin sopii täräyttää ainakin kaikista itsestäänselvimmille kummiehdokkaille, että susta tulee sitten kummi meidän vauvalle. Jokainen tavallaan!
Odotukset kummiudesta on hyvä käydä yhdessä läpi
Voi olla hyvä idea vaihtaa ajatuksia kummin tehtävään liittyvistä odotuksista joko jo kummiksi kysyessä tai viimeistään joskus myöhemmin, esimerkiksi ristiäisten tai nimiäisten yhteydessä.
Kummius tarkoittaa hyvin erilaisia asioita eri ihmisille ja tehtävän näkemiseen vaikuttaa esimerkiksi omat kummikokemukset tai esimerkit lähipiirissä.
Kummius voidaan hahmottaa esimerkiksi yhteisen ajan viettämisen kautta (joko keskenään lapsen kanssa tai koko perheen kanssa), lahjojen antamisen kautta ja arjessa auttamisen kautta.
Teemoja odotuksista keskustelemiseen
Odotuksista puhuessa kannattaa sivuta ainakin sellaisia teemoja kuin kuinka usein ja millä tavoin toivoo kummin pitävän yhteyttä lapsen kanssa ja toivoisiko silloin tällöin yhteisiä tekemisiä kummille ja lapselle. Tekemisen ei tarvitse aina olla niin ihmeellistä - puoli tuntia hiekkalaatikolla voi olla lapselle seikkailu, jota muistellaan vielä pitkään!
Myös mahdolliset lahjat ovat yksi teema, jonka voi halutessaan hienovaraisesti ottaa esiin. Jos esimerkiksi ei pidä lahjojen antamista tärkeänä osana kummisuhdetta tai vaikkapa ilahtuisi käytettyinä löytyneistä tai aineettomista lahjoista, niin asian voi harkita mainitsevansa.
On myös hyvä muistaa, että lopulta kummi itse on se, joka suhteen ylläpitämistapoja määrittää.
Montako kummia + kirkollinen kummi vs. kirkkoon kuulumaton kummi?
Sekä kirkollisten ristiäisten että ei-kirkollisten nimiäisten yhteydessä voi antaa lapselle kummeja.
Kummien määrä ja pariskunnat kummeina
Kummien määrän voi valita itse joustavasti (huomaa kuitenkin alla mainitut kirkon määritykset kummien määrästä).
Kummien määrä vaihtelee eri perheissa yhdestä noin kuuteen-seitsemään per lapsi. Ei ole olemassa yhtä oikeaa määrää, vaan vanhempi tai vanhemmat tekevät päätöksensä itse.
Joskus osa kummeista on pariskuntia, mutta aivan yhtä hyvin voi pyytää kummiksi vain pariskunnan toista osapuolta.
Kummiksi pyytämistä ja kummien määrää suunnitellessa kannattaa myös pitää mielessä, että voi olla hyvä jättää lähipiiristä kummivaihtoehtoja mahdollisille seuraavillekin lapsille.
Kummit ja sylikummi ristiäisissä
Evankelis-luterilaisessa kirkossa kirkollisesti konfirmoituja kummeja tulee tyypillisesti olla vähintään kaksi, mutta poikkeustapauksissa yksikin riittää. Lisäksi voi olla itse valittu määrä kirkkoon kuuluvia tai kuulumattomia kummeja.
Aikaisemmin oli tapana nimetä erikseen sylikummi, joka pitää lasta sylissään kastetoimituksen ajan, mutta nykyään tapa on enemmänkin vapaaehtoinen. Vauvaa voi pitää sylissä myös esimerkiksi toinen vanhemmista.
Kirkkoon kuulumattomat kummit
Osa pitää ei-kirkollista kummisuhdetta täysin vastaavana kuin kirkollista kummisuhdetta ja puhuu kummeista molemmissa tapauksissa. Osa taas käyttää kirkkoon kuulumattomista kummeista mieluummin sanoja kuten haltijakummi tai kummitus.
Käytännöt vaihtelevat seurakunnittain tai kirkkoherran tai papin mukaan monessa asiassa: esimerkiksi joskus kirkkoon kuulumattomat kummit saavat olla tilaisuudessa samassa rivissä kirkkoon kuuluvien kummien kanssa, mutta ihan aina tähän ei suostuta. Kirkkoon kuulumattomat kummit eivät useimmiten saa kirkon virallista kummitodistusta.
Kummit nimiäisissä
Ei-kirkollisiin nimiäisiin ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa ja siten myös kummien suhteen voi toimia joustavasti. Niitä saa valita tai olla valitsematta niin monta kuin haluaa eivätkä kirkkokysymykset ole asiassa olennaisia.
Nimiäisissä annettavia kummeja ei merkitä ylös millekään viralliselle taholle. Kysymys on enemmänkin vanhempien ja kummin välisestä keskinäisestä sopimuksesta. Usein vanhemmat kuitenkin haluavat antaa kummeille epäviralliset kummitodistukset, jotka ikään kuin toimivat todisteena tärkeän suhteen solmimisesta.
Kummitodistus, kiitoskortit, kiitoslahjat ja kummien muistaminen
[tulossa 9/2023. Tutustu sillä välin Pikkukarhun puodin Kiitos, kun olet kummi -kortteihin, kummitodistuksiin ja muihin kummituotteisiin!]